Sølv og plastfyldninger

Tandfyldninger – Plast eller sølv?

I dag er plast altid det foretrukne materiale, når der skal laves en fyldning i en tand. Sølv anvendes kun undtagelsesvist i de enkelte tilfælde, hvor det teknisk ikke er muligt at lave en plastfyldning. Plastfyldninger giver et pænere og et mere holdbart resultat end de gammeldags sølvfyldninger. Sølvfyldninger øger risikoen for, at der opstår revner i tænderne, idet fyldningen med tiden udvider sig en smule og derved skaber spændinger i tanden.

Disse revner kan medføre, at tanden knækker, eller at der opstår caries eller betændelse i tandens nerve, så tanden skal rodbehandles. Det er derfor en god idé at få udskiftet de gamle sølvfyldninger til plast, hvis der ses revner i emaljen, også selvom der ikke er symptomer fra tanden. Plastfyldninger giver også det pæneste resultat, idet tandfyldningen bliver tandfarvet.

Plastmaterialerne findes i mange nuancer, så farven ikke adskiller sig fra resten af tanden. Selvom man kan meget med plastmaterialerne i dag, så har de naturligvis også deres begrænsninger. Så plasten anvendes primært på stærke tænder, mens vi på svagere tænder, hvor vi vurderer, at en plastfyldning ikke kan holde, vælger at lave en krone eller et indlæg i enten guld eller porcelæn.