Paradentose og paradentosebehandling

Paradentose er en tilstand med betændelse i tændernes støttevæv.

De hyppigste symptomer på sygdommen ses ved blødning fra tandkødet og dybe tandkødslommer. Hvis sygdommen får lov at fortsætte uden behandling, kan der komme skader på knoglen omkring tænderne, og tænderne kan blive løse, hvorefter det kan blive nødvendigt at trække dem ud.

Sygdommen skyldes bakterier og kan forværres, hvis man ryger, har en kronisk sygdom som f.eks. sukkersyge og dårlige knogler (knogleskørhed), hvis man er stresset eller har en depression og ikke mindst, hvis man har en dårlig mundhygiejne.

Behandling af paradentose

Behandlingen kan opdeles alt efter sværhedsgrad og indledes altid med omhyggelig vejledning om og instruktion i, hvordan du selv kan passe på dine tænder. En mild grad af sygdommen behandles med hyppige tandrensninger med ultralyd og skrabere samt evt. en fotosanbehandling (lysdesinficerende behandling).

Hvis sygdommen er forværret, kan det blive nødvendigt at supplere tandrensningerne med en mindre operation for at stoppe paradentosen. Dette foregår under lokalbedøvelse og er et lille indgreb. Hvis sygdommen er mere voldsom, kan det blive nødvendigt at supplere med medicinsk behandling.

Selv hvis sygdommen helbredes kan den senere i dit liv vende tilbage. Det er derfor vigtigt jævnligt at gå til kontrol, så du kan undgå, at sygdommen kommer igen.